Arkkitehtuuri

Satama Areenan suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA Oy. Rakennettavan tapahtumakeskuksen ydintehtävä on tukea Kotkan kestävää kehitystä. Se luo monipuolista elämää paikallisesti, huomioiden luonnon kestokyvyn laajemmin. Uusi tapahtumien keskus Satama Areena yhdistää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampusrakennuksen ja tulevan hotellin tapahtuma-aukion reunalle, avoimen satama-alueen ja vanhan ruutukaavakaupungin rajalle.

Satama Areenan tavoitteena on olla vetovoimainen kokousten, konferenssien, konserttien, kulttuuri- ja liikuntatapahtumien sekä yritystilaisuuksien pitopaikka. Se täydentää Etelä-Suomen tapahtumakeskusten verkostoa ja tukee tapahtuma-alan ja matkailuelinkeinon kasvua Kotkan seudulla. Yhdessä hotellin ja ammattikorkeakoulun kanssa se luo houkuttelevan kokonaisuuden. Satama Areena tarjoaa näille rakennuksille yhteisen aulatilan, ravintolan, kokoustiloja sekä salitilaa tapahtumia varten.

Rakennuksen arkkitehtuuri nostaa esiin hankkeen kunnianhimoiset lähtökohdat ja pyrkii kertomaan toiminnasta sisällään. Satama Areena koostuu valtavasta puisesta salista, josta ripustetaan suuri roikkuva katto aulan ylle. Katto laskeutuu pohjoisreunaltaan lähelle maanpintaa, suojaten pohjoistuulilta ja antaen mahdollisuuden lähes koskettaa rehtiä puupintaa. Suuri kattopinta nousee riippuvien puupalkkien kannattelemana, telttamaisen rennossa kaaressa ylös, hälveten pimeyteen kohti harjaa. Sisäänkäyntejä aulaan on sekä lännestä, etelästä että pohjoisesta. Aulan itäpää aukeaa ammattikorkeakoulun aulatiloihin ja tarvittaessa sen urheilusaliin, länsipäästä pääsee sisäkautta hotelliin.

Itse sali on valtava. Pintojen elävyys erottuu lähempää, kulkiessa salin poikki: Sen seinien puuverhoilut aaltoilevat hieman silmissä ja lankkujen luonnolliset sävyerot on jätetty näkyviin.  Suuret puiset ristikkopalkit kannattelevat tummaa esitystekniikan täyttämää kattoa. Sali on jaettavissa kahtia suurella puuverhoilulla seinällä, joka muuttaa tilan kahdeksi erilliseksi, itsenäiseksi saliksi. Toisen kerroksen kokoustilojen aulaan nousevat paksusta laivateräksestä hitsatut portaat. Toisen kerroksen sali on avattavissa parveksi suureen saliin, luoden mahdollisuuden yli kolmen tuhannen hengen tilaisuuksiin.

Tukitilat ja tekniikka kiertävät salia kolmella kyljellä, sijoittaen kunkin toiminnon niille ominaiselle paikalleen. Näitä rakennuksen puisia rakenteita suojaa tuulelta ja sateelta sinkkinen kuori. Sinkkipintaa on käännetty auki ikkunoiden kohdalta, niin että seinään muodostuu liikkeessä katsoen yllättävä, juokseva tumma nauha. Kauempaa katsoen rakennus heijastaa pehmeästi ympäristönsä värejä, kulloisenkin taivaan sävyjä.

ALA tekee kunnianhimoista arkkitehtuuria keskittyen kulttuurirakennusten, vaativien peruskorjauskohteiden ja terminaalirakennusten suunnitteluun sekä kaavoitushankkeisiin. Hankkeisiin haetaan aina tuoreita näkökulmia ja yllättäviäkin innovatiivisia ratkaisuja. Suunnittelussa intuitiivinen yhdistyy analyyttiseen, käytännöllinen ylelliseen ja rationaalinen tunteelliseen. Toimiston perustivat vuonna 2005 Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston. Tänä päivänä osakkaina jatkavat Grönholm, Nousjoki ja Woolston. Heidän lisäkseen ALA työllistää 42 arkkitehtia, sisustusarkkitehtia, opiskelijaa ja muuta henkilökunnan edustajaa.

ALA on voittanut yli kaksikymmentä kilpailupalkintoa tai muuta tunnustusta projekteistaan useassa eri maassa ja toimiston töitä on julkaistu laajalti kotimaisessa sekä kansainvälisessä arkkitehtuurimediassa. Toimiston mittavimmat toteutetut hankkeet ovat Helsingin keskustakirjasto Oodi ja Teatteri- ja konserttitalo Kilden Kristiansandissa, Norjassa. ALA:n muita merkittäviä valmistuneita töitä ovat Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus, Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri, Aalto-yliopiston Dipoli-rakennuksen peruskorjaus, Länsimetron Aalto-yliopiston ja Keilaniemen metroasemat, Suomen Intian suurlähetystön peruskorjaus sekä Tampere-talon viereen juuri avattu hotelli.

Parhaillaan rakennusvaiheessa olevia ALAn hankkeita ovat esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi sisäänkäyntirakennus, kolme Länsimetron seuraavan vaiheen asemaa Kivenlahdessa, Espoonlahdessa ja Soukassa sekä Saukonlaiturin pysäköintitalo Helsingin Jätkäsaaressa. Lisäksi ALA suunnittelee uutta yliopistokirjastoa Lyoniin ja kauppakorkeakoulua Tallinnaan.

Rakennussuunnittelun ohella ALAn osakkaat ovat opettaneet niin Suomessa kuin New Yorkin Columbia Universityssä ja St. Louisin Washington Universityssä. Toimiston osakkaille myönnettiin Rakennustaiteen valtionpalkinto vuonna 2012.

 

Vieraile ALA:n sivustolla